In dit project doen wij onderzoek naar IPT-P
Dit staat voor Interpersoonlijke Training
voor ouders

De laatste letter P staat voor “Parent”, oftewel ouders in het Engels

In IPT leer je samen met een groep omgaan met problemen zoals stress, somberheid en veel nadenken.
Veel personen met een vluchtelingenachtergrond hebben last van deze problemen, bijvoorbeeld omdat ze heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt, belangrijke mensen hebben verloren in hun leven,
met tegenslagen te maken krijgen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland en moeite hebben met de omgang met hun kind(eren) in een nieuwe cultuur.

De training is interpersoonlijk, omdat het kijkt naar hoe goede relaties met mensen in je leven ervoor kunnen zorgen dat je beter met deze problemen om kan gaan.

Waarom meedoen?

IPT-P wordt begeleid door getrainde ervaringsdeskundigen of sleutelpersonen* in het Arabisch, Farsi en Tigrinya. In dit project bieden wij IPT-P aan voor statushouders die ouder zijn van een (of meerdere) kind(eren) in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar en afkomstig zijn uit Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran of Syrië.

*mensen met een vluchtelingenachtergrond en/of dezelfde culturele achtergrond als deelnemers in de groep

Voor wie?

IPT-P bestaat uit 1 individuele bijeenkomst en 10 bijeenkomsten met de groep van 1 uur en 30 minuten.
De bijeenkomsten worden gehouden voor statushouders in de buurt van Amsterdam en Rotterdam.
Bij deelname aan de bijeenkomsten ontvang je een kleine vergoeding van de kosten om naar de locatie te reizen.
Om deel te kunnen nemen aan de bijeenkomsten moet je ook toestemming geven om mee te doen aan onderzoek. Dit kan ook betekenen dat je niet direct de training zal krijgen.

Praktische informatie

Door mee te doen aan dit project kan je bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek voor het verbeteren van hulp aan ouders met een vluchtelingenachtergrond. Voor het onderzoek gaan we personen die IPT-P volgen vergelijken met personen die geen IPT-P volgen. Dit doen we willekeurig door loting. Het kan zijn dat je in de groep terecht komt die niet direct de training kan volgen. Na een periode van 3 maanden willen we alsnog de mogelijkheid aanbieden om IPT-P te volgen.

Om te beginnen zullen we een aantal vragen stellen om te kijken of je in aanmerking komt om mee te doen.
Iedereen die meedoet aan het onderzoek zal vervolgens op 3 momenten een aantal vragenlijsten invullen samen met een onderzoeksassistent. Deze vragenlijsten gaan onder meer over hoe je je voelt en de relaties met mensen om je heen. Ook zullen we een kort interview doen. Daarnaast zal één van jouw kinderen met hulp van een onderzoeksassistent een aantal vragenlijsten invullen.

We zullen je vragen om toestemming te geven door het ondertekenen van een formulier. Je mag alsnog op elk moment stoppen met deelname aan de training en het onderzoek.

Voor deelname aan het onderzoek ontvang je een cadeaubon van maximaal €50 ,-

Onderzoek